Lallukan Taiteilijakotisäätiö juhlii 100-vuotista taivaltaan taiteella vuonna 2025

Juho ja Maria Lallukan Taiteilijakotisäätiö juhlii 100-vuotista taivaltaan kymmenillä tapahtumilla maaliskuusta alkaen. Talon ovet aukeavat yleisölle konserttisarjan ja Lallukan kuvataiteilijoiden juhlanäyttelysarjan myötä. Juhlinta huipentuu Lallukka, kauppaneuvos Karjalasta -näytelmään Suomen Kansallisteatterissa 16.–17.5.2025.

Sunnuntaikonsertit ja Pihasoitot

Lallukan Taiteilijakotisäätiön juhlavuosi alkaa kuuden konsertin sarjalla 9.3. Sunnuntai-iltapäivän konserteissa Lallukan asukkaat ystävineen konsertoivat Lallukan juhlasalissa. Estradilla nähdään muun muassa Tuulentei-yhtye, Tami Pohjola ja Naoko Ichihashi, Minna Lindgren, Johanna Rusanen, Petri Bäckström, Jukka Nykänen, Lotta Kuusisto, Matti Raekallio, Samuli Peltonen ja Leena Jaakkola sekä Vesa Vierikko.

Säätiön syntymäpäivänä 5.6.2025 konsertit jatkuvat neljänä peräkkäisenä iltana Lallukan pihamaalla Emo Ensemblen, Dallapén, Uuden kipparikvartetin ja Eino Grönin vierailuilla. Konserteissa kuullaan myös talon taiteilijoita. Konserttiohjelman ovat suunnitelleet Lallukan taiteilijat Lotta Kuusisto ja Petri Bäckström. Konserttien liput tulevat myyntiin loppuvuoden 2024 aikana.

Lallukan taiteilijaklubi – talon asukkaiden yhdistys – osallistuu juhlavuoteen tuottamallaan ainutlaatuisella äänitteellä, jolla esitellään lallukkalaisten säveltäjien, laulajien ja soittajien työtä koko talon historian ajalta. Kahden cd:n boksi julkaistaan merkittävän Fuga-levymerkin alla ja se tulee olemaan yleisön saatavilla sekä fyysisenä tuotteena että verkossa. Julkistus tapahtuu Juho Lallukan syntymäpäivänä 3.2.2025.

Ateljee – Lallukan kuvataiteilijoiden juhlanäyttelysarja 5.4.–12.6.2025

Kevään 2025 juhlanäyttely esittelee taiteilijakodin 27 kuvataiteilijaa näyttelysarjassa, jossa erilaiset kuvataiteen muodot kohtaavat ja luovat ainutlaatuisen vuoropuhelun Lallukan historiallisessa ateljeessa.

Taiteilijakoti on asukkailleen monitasoinen tila, jossa yhdistyvät kodin ja työn, yksityisyyden ja yhteisön, muistojen ja luovuuden elementit. Taiteilijat eivät ole yksinäisiä luojia, vaan he ovat osa suurempaa keskustelua, joka syntyy tilassa, muiden taiteilijoiden teosten ja katsojien kokemusten kautta. Ateljeetilaan muodostuu viisi kertaa täysin uudenlainen kokonaisuus. Näyttely on monimuotoisuuden juhla ja jatkuvasti muuttuvassa liikkeessä. Se on yhtä elävä ja moniääninen kuin sen ympärillä oleva taiteilijakoti. – Satu Metsola, näyttelyn kuraattori.

Viidessä ryhmänäyttelyssä esittäytyvät taiteilijakodin kuvataiteilijat: Markku Arantila, Stig Baumgartner, Kari Cavén, Marjatta Hanhijoki, Hanne Juga, Jari Jula, Aarne Jämsä, Arja Jämsä, Pertti Kukkonen, Ipi Kärki, Tero Laaksonen, Lauri Laine, Kuutti Lavonen, Inka Nieminen, Eero Markuksela, Elina Merenmies, Tuomas Mäntynen, Antti Ojala, Marjukka Paunila, Anitta Ruotsalainen, Jaakko Rustanius, Päivi Sirén, Anne Sunila, Heimo Suntio, Tommi Toija, Vaula Valpola ja Senja Vellonen.

Aukioloajat ilmoitetaan myöhemmin. Näyttelyihin on vapaa pääsy

Lallukka, kauppaneuvos Karjalasta Kansallisteatterin Suurella näyttämöllä toukokuussa

Taiteilijakodin perustajasta Kauppaneuvos Juho Lallukasta kertova Inkeri Kilpisen näytelmä Lallukka, kauppaneuvos Karjalasta nähdään 16.–17.5.2025 Suomen Kansallisteatterin Suurella näyttämöllä.

Petri Liskin ohjaama henkilökuva karjalaisen paimenpojan kasvusta menestyväksi suurliikemieheksi ja merkittäväksi taiteen tukijaksi vie katsojat värikkäälle aikamatkalle 1900-luvun alun Karjalaan ‒ Räisälään, Käkisalmeen ja Viipuriin. Nuorena Juho Lallukkana nähdään nouseva tähti Karlo Haapiainen ja varttuneempana Juhona kaikkien tuntema Vesa Vierikko. Nuorta Maria Lallukkaa esittää Marketta Tikkanen ja vanhempaa Pirjo Luoma-aho. Mukana on yhteensä 17 ammattinäyttelijää Lallukan taiteilijakodista sekä mm. Kansallisteatterista.

Näytelmä nostaa keskiöön ajankohtaiset kysymykset elämän sisällöstä sekä sivistyksen ja taiteen arvostuksesta. Lallukan aktiivisimmat vuodet liikemiehenä ja mesenaattina olivat suomalaisen taiteen kultakaudella, jolloin luotiin maamme kielellinen ja kulttuurinen identiteetti. Lallukan sanoin: ”Vaik ei miul raha sellasennaa kuvasta minkäälaisen, vaa se, mitä sil saap ja voip tehhä. Kaupa ohes pittää ihmisel olla aate, jokkuu rahhaa suuremp, mitä vaste ponnistaa”. Toivon näytelmän herättävän ajatuksia ja keskustelua ja kysyn, löytyisikö Suomesta vielä kulttuurinnälkäisiä nyky-lallukoita? – Petri Liski, ohjaaja

Ohjaus Petri Liski Kirjailija Inkeri Kilpinen Sovitus Eva Buchwald Pukusuunnittelu Laura Malinen Lavastussuunnittelu Katri Rentto Valo- ja videosuunnittelu Ville Virtanen Äänisuunnittelu Esa Mattila Koreografia Lotta Kuusisto Naamioinnin suunnittelu Jari Kettunen. Liput myynnissä Kansallisteatterin lippukaupassa.

Juho ja Maria Lallukan Taiteiljakotisäätiö

Juho ja Maria Lallukan Taiteilijakotisäätiö perustettiin 5.6.1925. Sadan vuoden ajan säätiö on pitänyt huolta taiteilijakodista ja talossa asuvista taiteilijoista. Vuosien aikana taiteilijakodissa on asunut noin 300 maamme huipputaiteilijaa.

Tove Jansson käytti talon taiteilijoita mallina piirtäessään Muumihahmoja; Ellen Thesleff maalasi ateljeessaan kukkatauluja sodan raskaina vuosina; Aarre Merikanto sävelsi asunnossaan Suomelle Olympiahymnin; Eila Hiltunen rakensi ateljeessaan Sibelius-monumenttia; Tauno Palo tuli kesäisin Elitestä kotiinsa, laittoi päälleen uimahousut ja käveli Eteläistä Hesperiankatua pitkin Taivallahdelle uimaan.

Lallukka on maailman ensimmäinen taiteilijakoti, joka on tarkoitettu useammalle kuin yhden taiteenalan taiteilijoille. Säätiön työ kuvataiteilijoiden, näyttelijöiden ja muusikoiden hyväksi jatkuu menneisyyttä kunnioittaen ja tulevaisuuteen uskoen.

Lisätiedot

Juhlavuoden koko ohjelman löydät Lallukan verkkosivuilta täältä.
Lataa tiedote tästä.

Lisätiedot, haastattelupyynnöt ja kuvatiedustelut
Juhana Salminen, tuottaja
045 2628991, taiteilijakotilallukka@gmail.com